zondag 21 september 2008

De eerste discussie

Op 22/09 zullen de dames hun eerste boek bespreken.. Eten, bidden en beminnen van Elizabeth Gilbert.

Deze vragen zullen ter discussie staan:

1. Nadat Liz een verzoekschrift voor haar scheiding bij God heeft neergelegd, wordt ze gebeld door haar advocate die haar verteld dat haar man eindelijk het scheidingsakkoord heeft getekend. (hoofdstuk 9) Door een Romeinse fontein moet ze denken aan de tekening die de oude medicijnman in Indonesië voor haar had getekend (‘Inderdaad, hij zag er net zo uit als het wilde groen dat uit het hoofd van de biddende figuur sproot die de oude medicijnman in Indonesië voor me had getekend.’). Als ze daarna het eerste gedicht leest in de dichtbundel van Louise Glück die ze die dag heeft gekocht, is de eerste zin: ‘Uit het hart van mijn leven kwam een grote fontein...’. (hoofdstuk 12)Na een continue worstelen met de 182 verzen van de Gurugita, slaagt zij er uiteindelijk in om de hymne in een keer te chanten door aan haar neefje te denken. Sindsdien is haar neefje vrij van nachtmerries. (hoofdstuk 54) Zijn deze incidenten van toevalligheden een signaal van het lot? Kosmische eenheid? Toeval?

2. In haar geheime schrift gaat Gilbert gesprekken aan met haarzelf, haar innerlijke stem en haar demonen. Later heeft ze complete gesprekken hiermee. Is dit een teken van een laatste redmiddel of van onafhankelijkheid? (hoofdstuk 18)

3. Wanneer Gilbert naar Bali reist en de medicijnman zoekt die haar terugkeer voorspelde, herkent hij haar niet. Ondanks haar wanhoop blijft Gilbert hem herinneren aan zijn voorspelling, totdat hij zich haar eindelijk herinnert (hoofdstuk 75). Hoeveel van het succes van de reis van Gilbert schrijft u toe aan haar doorzettingsvermogen?

4. Bidden en mediteren kunnen geleerd worden en, belangrijker, worden verbeterd. In India, leert Gilbert een zware, ascetische meditatietechniek. In Bali leert zij een meditatie die op glimlachen is gebaseerd. Denkt u dat de twee elkaar kunnen versterken? Of heeft Ketut Liyer gelijk wanneer hij zegt dat ze ‘helemaal hetzelfde’ zijn? (hoofdstuk 81)

5. Sekseverschillen worden diverse malen aangehaald in Eten bidden beminnen, bijvoorbeeld de macho Italiaanse mannen die slagroomsoesjes eten nadat hun voetbalteam de wedstrijd had verloren (hoofdstuk 23), of het bijna 18-jarige Indiase meisje dat met minachtig tegen het huwelijk aankijkt (hoofdstuk 59), of de sluwe behandeling van de Balinese genezers om mannelijke impotentie te genezen in een maatschappij waar de vrouwen verantwoordelijk voor hun kinderloosheid worden verondersteld (hoofdstuk 100). Hoe relevant is het geslacht van Gilbert?

6. Op welke manier is spiritueel succes gelijk aan andere vormen van succes? En waarin verschilt het? Kunnen de verschillen zo fundamenteel verschillen dat ze niet te combineren zijn?

7. Denkt u dat mensen meer open staan voor nieuwe ervaringen als zij reizen? Waarom wel of niet?

8. De onthouding in Italië lijkt heel extreem, maar is noodzakelijk voor een vrouw die zich vanuit de ene relatie in een andere stortte. Tenslotte kan Gilbert zichzelf pas volledig overgeven aan de liefde, nadat ze zichzelf heeft gevonden. Wat zegt dit over haar vroegere verhoudingen?

9. Gilbert schrijft dat ze makkelijk vrienden maakt, ongeacht waar ze is. In de ashram realiseert zij zich dat ze te sociaal is en ze besluit tot een periode van stilte. Ze ziet zichzelf al bekend worden als Dat Stille Meisje. Na deze beslissing wordt ze gepromoveerd tot ‘Eerste Hostess’. Is het beter om jezelf te accepteren zoals je bent dan te proberen eraan te ontsnappen? Denkt u dat waargenomen fouten eerder in sterke punten omgezet kunnen worden dan te onderdrukken?

10. Op een terras in Rome verklaart een vriend van Liz dat elke stad – en elk persoon – een eigen woord heeft. Het woord van Rome is ‘seks’ en van het Vatiaan is ‘macht’. Gilbert geeft New York het woord ‘presteren’, maar raakt later in de war over haar eigen woord (33). Pas later komt ze haar woord tegen: antevasin, Sanskriet voor ‘iemand die op de grens leeft’ (hoofdstuk 69). Wat is uw woord? Is het mogelijk om een woord te kiezen dat uw hele leven bij u blijft passen?

(met dank aan Uitgeverij De Bezige Bij én P.)

Geen opmerkingen: