zondag 21 september 2008

Nominaties AKO-literatuurprijs bekend!

Vorige week zijn de genomineerden voor de AKO-literatuurprijs 2008 bekend gemaakt. De volgende zes boeken doen mee in de eindstrijd om het beste boek van 2008 van een nog levende auteur. Waren het vorig jaar alleen nog mannen, dit jaar zijn er ook twee schrijfster genomineerd:

Michiel Bosman - Elisabeth de Flines
Elisabeth de Flines, haar vader Jacob en zijn knecht Eduard Back zijn de hoofdrolspelers in een waar gebeurd familiedrama dat speelt rond 1700. Het gaat daarbij om een grote erfenis, om standsverschil en om liefde. Wanneer Elisabeth er met de knecht vandoor gaat begint een levenslange vete tussen vader en dochter. De strijd, vol intriges, wordt op straat uitgevochten en voor de rechtbank. De uitslag is ongewis. Overwint het geld of de liefde? Volgt Elisabeth haar vader of haar hart?

Tomas Lieske - Dünya
Het Turkse platteland, rond 1930. Simon en Otto, twee Hollanders, zijn na de Eerste Wereldoorlog tewerkgesteld bij de bouw van het eerste Turkse luchtschip. Zij hebben een dochter, Julia, die niet beter weet dan dat Simon haar vader is en haar moeder een jonggestorven Turkse. De rijke en mondaine Dünya Suman, betrapt op diefstal, wordt gedwongen de Hollanders te verzorgen. Op een dag hoort zij hoe Simon in werkelijkheid aan het kind is gekomen. Alles is gebaseerd op éé grote leugen, beseft ze. Maar haar band met Julia is dan al zo sterk dat zij de leugen in stand houdt - en haar kans op eerherstel opoffert.

Doeschka Meijsing - Over de liefde
Een vrouw is voor de zoveelste keer in haar leven verlaten. Weer is ze alleen, op de rand van een depressie. Dan overkomt haar een ernstig ongeluk. Na een hersenoperatie blijft er een gat in haar geheugen. Hoe gebeurde het ongeluk? Wie was erbij? Was het wel een ongeluk? De zoektocht door haar herinnering leidt haar terug naar haar jeugd, naar haar eerste liefde. Hoe onschuldig was alles toen nog. Of had de liefde toen ook al duistere kanten?

Bianca Stigter - De ontsproten Picasso
Bianca Stigter schreef een boek over beeld, getiteld: 'De ontsproten Picasso. Reizen door kunst en tijd.' Hierin staan beschouwingen en observaties van haar hand, over kunst en werkelijkheid. Het gaat over de vaak merkwaardige relatie tussen de twee en vooral over hoe de grenzen ertussen kunnen worden doorbroken. Tot de behandelde onderwerpen behoren films, schilderijen, landschappen en dieren.

Chris de Stoop - Het complot van België
Enkele jaren geleden werd Chris de Stoop opgezocht door de jonge, mysterieuze Nina H., die hem overlaadde met dossiers. Zij vertelde hem over een complot, waar de regering van België bij betrokken zou zijn, ten tijde van de genocide in Rwanda, Chris de Stoop was daar in 1994 en hij maakte mee hoe de Belgische regering haar troepen terugtrok en de moordenaars ongestraft liet begaan. Het relaas van Nina H. voert de auteur ook terug naar het schokkende verhaal van zijn Nonkel André, die in het België van de jaren vijftig werd overgeleverd aan de meest barbaarse praktijken van de psychiatrie. Met Het complot van België brengt Chris de Stoop opnieuw een ontluisterend en waargebeurd verhaal, dat tegelijk de ogen opent voor een cultuur van paranoia en complottheorieën. Een genadeloos en soms hartverscheurend boek dat nog lang in je brein blijft ronddwalen.

Leon de Winter - Het recht op terugkeer
Het jaar is 2024. De plaats is Tel Aviv. Israël is gekrompen tot een zwaarbeveiligde stadstaat, een strookje land aan zee. Iedereen die kon vertrekken, is weggegaan. Bram Mannheim is gebleven. Hij verzorgt zijn vader, de stokoude Nobelprijswinnaar Hartog Mannheim, die door alzheimer is getroffen en als een kind verzorgd wordt. Twintig jaar eerder was Bram, geboren in Amsterdam, een talentvolle hoogleraar in Princeton. Zijn leven stortte in toen Bennie, zijn vierjarige zoontje, van het ene op het andere moment verdween. Gekidnapt, verdronken? Nooit werd duidelijk wat het kind is overkomen. Brams huwelijk ging eraan ten onder, net als zijn loopbaan en zelfvertrouwen. Nu, in Tel Aviv, runt hij een bureautje dat ouders helpt verdwenen kinderen op te sporen. Als vrijwilliger bestuurt hij een ambulance. Na een periode van relatieve rust beginnen de zelfmoordaanslagen weer. En Bram ontdekt dat onder deze aanslagen een onverdraaglijk geheim schuilgaat, een geheim dat de hoop doet oplaaien dat Bennie nog leeft en dat Bram hem kan vinden voordat het te laat is.


Voor het volledige juryrapport: http://www.akoliteratuurprijs.nl/ARCH/Pb/2008-09-18.pdf

Geen opmerkingen: